Szásziné Győri Éva honlapja

"Tanulni annyi, mint rájönni, mi az, amit már tudsz. Cselekedni annyi, mint megmutatni, hogy tudod. Tanítani annyi, mint másokkal tudatni, hogy ők is éppúgy tudják, mint te magad" (R. Bach)

Kűrtős kalács (erdélyi recept)
 
hozzávalók:
 
500g liszt
5dkg cukor
1 tojás sárgája
2 dkg élesztő
pici só
 
elkészítés: Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, maj hozzáadjuk a többi hozzávalót (a cukrot, tojássárgáját és végül a lisztet).
  Puha tésztát készítünk, majd fél órát kelni hagyjuk.
Ezután kinyújtjuk ujjnyi vastag csíkokra. 
  A sütőfát megolajozzuk, majd rácsavarjuk a tésztát. Forró olajban pirosra sütjük.
A sütőfáról lehúzva a kalácsot diós (fahéjas, kókusz reszelékes...) cukorban megforgatjuk. 
 
Nem kell félni, nem szívja tele magát olajjal. Finom, érdemes kipróbálni.(Én a kis sütőfáimat (4 db), az olajos "tepsi"-vel Parajdon a sóbányánál vettem.)
 
 
 
Rózsaszín szelet
 
Hozzávalók:
 
Tészta:
           30 dkg liszt,
            4 kanál cukor
            1 tojásnyi zsír
            1 csomag szalagória
            2 csomag puncs puding
 
A hozzávalókat tej hozzáadásával nyújthatóvá gyúrjuk. 3 egyforma lapban kisütjük a tésztát, majd a következő krémmel megtöltjük:
Krém:
5 dl tejben elkeverünk
5 kanál lisztet (vagy vanília pudingot), majd sűrűre főzzük.
Amikor kihűlt, belekeverünk
20 dkg vajat és
20 dkg cukrot.
 
A krémet egyenletesen elosztva a lapok közé tesszük. Tartalékoljunk belőle egy kicsit a süti tetejére is! A tetejére került vékony krémre reszeljünk csokit, attól még finomabb.
 
Figyelem, csak másnapra puhul meg a tészta!  
 
 
Almás pite
 
Hozzávalók:
 
 
a tésztához:   
                    40 dkg liszt (mivel nem szeretek méregetni, nálam ez 20
                         közepesen púpozott evőkanál liszt)
                   15 dkg zsiradék (vajat és sertészsírt használok felesben)
                    2  dkg élesztő 
                    1  tojás
                    1  kanál cukor
                   pici    só és
                   annyi    tej, hogy könnyen gyúrható legyen a tészta.
 
 töltelékhez: 1 kg savanyú alma
                    ízlés szerint kristálycukor és fahéj
 
Elkészítés:
Egy csészében tejet langyosítunk, majd 1 kanál cukrot és 2 dkg élesztőt teszünk bele. Ha van, akkor kelesztő tálba kimérjük a lisztet, (ha nincs kelesztő tálunk, bármilyen tál jó), majd beletesszük a hozzávalókat.
(Én az élesztős tejet szoktam utoljára beleönteni, amiben -mivel langyos- a vajat is meg lehet olvasztani, puhítani kicsit.)
 
Amikor meggyúrtam a tésztát, pihennie kell. (Ilyenkor célszerű lefedni a tálat vagy a fedelével, vagy egy konyharuhával.)
 
Míg a tészta pihen, meghámozzuk a savanyú almát, majd lereszeljük nagy lyukú reszelőn.
Mire az almát lereszeljük, a tészta is nyújtható.
2 lapban nyújtjuk: az egyiket betesszük a tepsibe, majd rátesszük  a reszelt almát (viszonylag vastagon, figyelve, hogy mindenhová jusson), majd megszórjuk kristálycukorral és fahéjjal. A 2. lappal lefedjük. 
A süti tetejét villával megszúrkáljuk még mielőtt a sütőbe tesszük. Míg a sütő bemelegszik, a tészta a tepsiben pihen.
 
Forró sütőbe tesszük be, de csak közepes lángon sütjük. Amikor a teteje elkezd színesedni, akkor elzárjuk a gázt és kivesszük a sütőből a kész sütit.
A tetejét porcukrozzuk. Ha nem fogy el mind, a maradékot érdemes letakarni alufóliával, hogy ne száradjon ki.
 
 
 
Kókuszkifli
 kokuszkifli.jpg
Hozzávalók:
25 dkg margarin
40 dkg porcukor
22 dkg liszt
20 dkg kókusz
1 vaníliás cukor
1/2 (fél) csomag sütőpor
A hozzávalókat összegyúrjuk (eléggé morzsás), majd belenyomkodjuk olajozott, lisztezett formákba. Inkább szárítjuk, mint forró sütőben sütjük, mert gyorsan megéghet, ha nagyon forró a sütő. Belemárthatjuk csokiba, de önmagában is elég mutatós sütemány. Finom és sokáig eláll. Régen igazi lagzis (kedvenc) sütemény volt.
 
 
 
 
"Marika-féle" pogácsa
Hozzávalók:
 
1 kg finomlisztet összemorzsolunk
30 dkg zsírral és
25 dkg margarinnal.
Beleteszünk 1 nagy doboz tejfölt
és 4 tojás sárgáját.
 
 
Összedolgozzuk a hozzávalókat majd 1 éjszakára hűtőbe tesszük a tésztát. (fagyasztható is)
 
 
Másnap kinyújtjuk,  lekenjük tojással,
megszórjuk ízlés szerint sajttal, szezámmaggal (tökmaggal, napraforgóval... stb) majd csíkokra vagy kör alakúra vágjuk.
 
 
180-200 fokon megsütjük.

Egyszerű, és nagyon finom. 

 
 
Sós rúd (sajtos rúd)
Hozzávalók 
 
a tésztához:
 
fél kg liszt
fél csomag szalagória
1,5-2 g só (fél kiskanálnyi)
kis pohár tejföl
25 dkg Ráma margarin
1 tojás sárgája+ a felvert fehérje.
 
A tejfölt, sót, margarint, tojás sárgáját összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a lisztet és a szalagóriát. A tojásfehérjét felverjük, majd azt is a tésztához gyúrjuk. 
a tetejére:
 
1 tojás a kenéshez (marad belőle)
20 dkg sajt
 
Kicsit pihentetjük a tésztát, majd vékonyra kinyújtjuk. A tetejét megkenjük tojással, majd rászórunk 20 dkg reszelt sajtot. (Én dupla adagot készítek 1 csomag szalagóriával és a tészta egy részére köménymagot, tökmagot, napraforgót és szezámmagot is szórok.)
Nagyon finom, ráadásul  1-2 nap múlva még finomabb, mint frissen!
Jó étvágyat!
 
 
Legegyszerűbb kelt tészta
darázsfészeknek(kakaós csiga) elkészítve
Hozzávalók:
fél kg liszt
3 dkg élesztő
3 dl tej
3 kanál zsír (kb 6-8 dkg)
fél mokkáskanál só
3 kanál cukor
2 tojásárgája
cukrozott kakaó (Nesquik)
 
Meglangyosítjuk a tejet, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt.
 
Egy tálba beletesszük a hozzávalókat, ráöntjük az élesztős tejet, majd összegyúrjuk. (A zsírt betettem pici időre a mikróba, hogy ne legyen hűtő hidegségű.)
 
Lefedjük a tálat (legjobb a kelesztőtál), majd amikor a tészta duplájára kelt, újra átgyúrjuk) újabb kelés után ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát.
 
Megszórjuk cukrozott kakaóval, majd feltekerjük. A hengert 1,5-2 cm-es egyforma vastag szeletekre vágjuk, majd a szeleteket egymás mellé fektetjük a tepsibe. Még az se baj, ha összeérnek a tekercsek, így talán még puhább lesz a tészta. Amikor a  teteje kezd megpirulni, akkor jó. Még melegen megszórjuk porcukorral.
 
Ezzel a recepttel még azok a kezdő szakácsok is megpróbálkozhatnak, akiknek nem erősségük a kelt tészta. (A legfontosabb, hogy az élesztő friss és jó legyen.)
Egyszerű, gyorsan megvan, nem nagy adag és ami a fő, nagyon finom, lágy tésztát kapunk a végén, ami mindenkinek ízleni fog!
 
 
Pillecukor házilag
 
Az egyik legegyszerűbben elkészíthető édesség, amit a gyerekek is elkészíthetnek, akár már most a téli szünetben...
 
Egy 20 g-os zselatin port összekeverünk 7,5 evőkanál vízzel, majd félretesszük, míg a zselatin teljesen felszívja a vizet. (Viszonylag nagy tálat használjunk, mert a végén ebben fogjuk keverni a masszát.)
 
Közben 450g kristálycukrot 2,5 kanál folyékony mézet és másfél dl vízet sziruppá főzünk. Kb.: 3-4 percig forraljuk.
 
A forró szirupot óvatosan, folyamatosan kevergetve lassan a zselatinra öntjük. (Ebben a szülők segítsenek a gyerekeknek!) A csipet sót és az ízesítőket (pl.: citrom levét, aromát...) is kavargatás közben tesszük bele. Konyhai robotgéppel egészen addig kavarjuk a szirupos, zseatinos keveréket, amíg sűrű fehér masszát nem kapunk. (kb 10 perc) (Akkor fehér, ha csak vaniliás ízesítésű, célszerű először azt készíteni.)
 
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, (picit olajozzuk be a papírt), majd ráöntjük a masszánkat. Az olajos  papír másik felével felülről is betakarjuk a masszát. Kitesszük a hidegre. Ebben a hidegben nagyon gyorsan megdermed. (Melegben hűtőbe kell tenni 2-3 órára. vagy egy éjszakára.) Amikor kész, ollóval feldaraboljuk és 1-1 kanál porcukor, étkezési keményítő keverékében megforgatjuk. (Forgathatjuk cukrozott kakaóporban is., de porcukrozás nélkül is finom.)
 
 Egyszerű, bármikor elkészíthető és finom!
(Dócza Imréné ajánlásával)
 
Szezámmagos csirkemell falatkák

Hozzávalók:

(1 kisebb csirkemellfilé elkészítéséhez)

Tészta: 6 evőkanál liszt, 3 evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál étolaj, 1 egész tojás, csipet só, 1,5 kávéskanál sütőpor, pici víz.

Szósz: 4 evőkanál ketchup, 1 csapott mokkáskanál őrölt csilipaprika, (ízlés szerint kevesebb vagy több), 2-3 evőkanál méz, 3-4 evőkanál szezámmag.

Elkészítése: A csirkemellet apró kockára vágom, nem sózom be. A tésztát (ami kb. olyan legyen mint a galuskatészta) jól kikeverem, forrósítok olajat és belerakom a csirkemell kb. felét egyszerre. Forró olajba gyorsan beledobálom a bundás csirkemellet.  (Nem baj ha több tészta marad a húson.) Nagyon gyorsan kisütöm, kb világosbarnára. A szószhoz valókat összekeverem amíg a hús sül. Amikor az összes hús kisült, ráöntöm a szószt és máris kész. Köret: rizs. 

Megjegyzés: Ha nem kívánjuk az édeset, akkor fűszerezett húst tegyünk a tésztába és hagyjuk el a szószt. Úgy is nagyon finom! Rizs helyett franciasalátát is adhatunk hozzá.

A finomság elkészítését Baginé Ica ajánlja szeretettel.

 
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!
 
Piros tojás
pirostojas.jpg

"Barackmag" elnevezésű sütemény alapján készült, csak nem kakaót, hanem "piros ételfesték"-et tettem bele:  Málna Piros aromát.

Hozzávalók:

20 dkg Ráma

20 dkg darált dió

15 dkg porcukor

1 ek "Málna Piros" aroma (Maxcolor)

1 tojás

kávés kanálnyi sütőpor

Krémhez:

20 dkg Ráma

30dkg porcukor

1 ek Mandulaaroma (zöld)

2 csomag vanília puding

5 dl tej

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd a barackmag formába nyomogatjuk, megsütjük.(A tészta rózsaszín, sütés után lesz piros.)
  2. Megfőzzük a pudingot, belekeverjük a margarint és a cukrot, a mandulaaromával halványzöldre színezzük).
  3. A krémet a megsült formába kenjük, majd összeillesztjük, megszórjuk porcukorral.
Másnap a legjobb.
 
 
Csíkos süti
 
(Nagyon finom! A recept Dócza Imrénétől származik...)
 
Hozzávalók:
Mindegyik laphoz kell:
 
1 kis doboz tejföl, 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 5 evőkanál liszt, 5 evőkanál kristálycukor és az
 
1. laphoz: 5 evőkanál darált mák
2. laphoz: 5 evőkanál kakaó, 3 evőkanál tej
3. laphoz: 5 evőkanál darált dió
 
A lapokhoz valókat külön-külön összekeverjük, sütőpapírral bélelt, kb. 30x30 cm-es tepsiben, előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 12 perc alatt megsütjük.
 
Közben elkészítjük a krémet.
 
Hozzávalók:
1 l tej, 8 evőkanál búzadara, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, esetleg kevés reszelt citromhéj.
 
A tejet a darával megfőzzük. A margarint a többi hozzávalóval habosra keverjük, majd ha a dara kihűlt, összekeverjük vele. A lapokat megkenjük, kevés krém a tetejére is maradjon!
A tetejét reszelt csokival díszítjük. Végül betesszük a hűtőbe, hogy összeálljon.
Ennyi az egész...
(Érdemes este készíteni, mert akkor reggelre biztosan megpuhul a tészta. Ha nem akarjuk betenni a hűtőbe, hűvös helyen tároljuk!)
  

Mandulás szelet

suti2.jpg

Hozzávalók egy része:

hozzavalok.jpg

Elkészítés:

Tészta:

25 dkg margarint,

6 tojássárgáját,

31 dkg cukrot,

1 cs. vaníliás cukrot összekeverünk.

Belekeverünk

31 dkg lisztet,

1 csomag kevés tejben elkevert szalagóriát (szalalkálit),

majd (óvatosan!) a 6 tojás kemény habbá vert fehérjéjét.

A masszát 3 egyforma részre osztjuk:

1.rész marad vaníliás (sárga), nem keverünk bele semmit,

2.részt barnásra színezzük 2 kanál kakaóporral, a

3.rész zöld lesz egy kis flakon (30 milliliter) mandula (Max)aromától.

Külön-külön sütjük meg a lapokat, de egyforma méretben.

(Bele lehet önteni egy átlagos méretű tepsibe az egyik adag masszát, majd közepes, végül kis lángon megsütni. Beleszúrunk egy villát, ha nem lesz maszatos a tésztától, akkor átsült. Érdemes sütőpapírt használni, mert akkor nem sül le a tészta.)

Krém:

hozzávalók:

1/2 liter tej,

1 cs. főzni való vaníliás puding,

1 kanál liszt.

A hozzávalókból a szokásos módon pudingot főzünk. (A tej nagy részét odatesszük forrni, közben a maradék tejben csomómentesen elkeverjük a pudingport és a lisztet, majd a forró tejbe keverjük. Ha elkezd bugyborékolni, akkor levesszük a tűzről, majd folyamatosan kevergetve kihűtjük.) A kihűlt pudinghoz hozzákeverünk

20 dkg margarint,

20 dkg kristálycukrot.

Összeillesztjük a süteményt: tészta, krém, tészta, krém, tészta; majd a  süti tetejére

étcsokit vagy kakaós tortabevonót olvasztunk/kenünk.

(Egy kis lábasban vizet forralunk, a csokis edényünket abba állítjuk bele, hogy a forró hatására megolvadjon a benne lévő csoki.) Ha valaki szeretne mintát rajzolni a csokiba, olvasztott fehér csokival könnyűszerrel megteheti azt.)

Jó étvágyat!

 

Kinder bueno (egyszerű és nagyon finom)

kinder_bueno1.jpg

Praktikus tanácsok (főleg gyerekeknek): Célszerű a krémmel kezdeni, mert addig is hűl, ameddig a tésztát elkészítjük. A krém felfőzésénél a tej nagy részét odatesszük forrni (jó, ha van egy "tejes lábas"-unk, amit csak ilyen célokra használunk), közben a maradék hideg tejben elkeverjük a pudingport és a cukrot, majd a forrásban lévő tejhez keverjük. Amíg össze nem forr és el nem kezd sűrűsödni, kavargatni kell!(Puding készítés.)
A tésztához tényleg csak kevés tej kell, mert különben ragacsos lesz és muszáj lesz lisztezni...
A sütéshez közepes méretű tepsi a jó. A kész süti tetejére a tortabevonó étcsokit keverem kakaós tejcsokival, amit egy hőálló edénybe darabolok, majd az edényt egy kis fazék/lábas forró vízbe állítva melegítem fel, ameddig folyóssá nem válik a benne lévő csoki. Utána kenem meg vele vékonyan a süti tetejét... Hidegen, melegen is finom, de hidegen szebben lehet szeletelni. Jó étvágyat!

Krém: 3 cs. vaníliás pudingport, ízlés szerinti cukrot, 1 cs. vaníliás cukrot és 1 liter tejet felfőzünk. Kihűtjük, majd  egy nagy tejföllel elkeverjük.

Tészta hozzávalói: 40 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 tojás, 1 ek. kakaó és nagyon kevés tej vagy tejföl. A hozzávalókat összedolgozzuk.


Elkészítés: A tésztát kétfelé vesszük és kinyújtjuk. Az egyiket a tepsibe rakjuk, rákenjük a krémet, majd betakarjuk a tészta másik felével. Kb. 30-40 percig kell sütni azon a fokozaton, ahol a kelt tésztákat, (átlagos sütési hőfok).

Ha kihűlt, a tetejét bevonjuk csokival.

Ne ijedjen meg senki, tényleg a krémmel együtt sütjük!

(Laukó Ibolya ajánlásával)

 

Üdítős szelet /Mirinda szelet

uditos_szelet.jpg

Hozzávalók:

a tésztához:6 tojás, 4 evőkanál liszt, 6 evőkanál cukor, 2 evőkanál kakaó, 1 dl olaj, (kicsit több, mint) fél csomag sütőpor

a krémhez: 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 50 dkg túró

a mázhoz: 2 csomag vaniliás puding, 7  dl szénsavas üdítő (Mirinda) 2 evőkanál cukor.

Elkészítés: A tésztához a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd belekeverjük a a többi hozzávalót, utoljára hagyva a tojások kemény habbá vert fehérjéjét.Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, lisztezett, közepes sütőben lassú tűznél megsütjük.

A krémhez a margarint kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a túrót.
Összekavarjuk, majd a kihűlt tésztára kenjük.

A mázat 2 részletben készítjük el:
3 dl üdítőt felteszünk forrni. 1 csomag pudingport összekeverünk fél dl (hideg) üdítővel és 1 kanál cukorral, majd a forrásban lévő üdítőbe keverjük. Kavargatva felforraljuk, (úgy készítjük, mint a tejből készített pudingot), majd amikor "átlátszó lett" evőkanállal rákanalazzuk a túrós krémre úgy, hogy teljesen befedje azt. A maradék hozzávalókból a máz készítést a fenti módon megismételjük, hogy elég vastag legyen az üdítős rész is.

FINOM!

 

Sajtos/sós kifli

soskifli.jpg

Bognárné Oláh Edit által továbbítva...

Hozzávalók:

tésztához:
70dkg rétesliszt
2dl natúr kefír, joghurt vagy tejföl
1dl olaj
5dkg élesztő
2dl tej

hajtogatáshoz:
25 dkg Rama sütőmargarin
1 csapott evőkanál só

a tetejére:
1db tojás
25 dkg reszelt sajt
1 mokkáskanál pirospaprika

A lisztet, a kefírt, az olajat, az élesztőt és a langyos tejet összegyúrjuk, majd 20 percig állni hagyjuk.(Sózni nem kell, de lehet)

A megkelt tésztát 8 egyforma cipóra osztjuk.

Kinyújtjuk őket kb.: 3mm vastag körökre (tésztakorong). 4-et megkenünk a sós vajjal, majd a másik 4-gyel beborítjuk a vajas tésztákat.  Így 4 db dupla tésztakorongunk lesz, amiket felszeletelünk úgy mint a tortát. (Egy-egy darabot 12 részre vághatunk.) Egyenként a csúcsuk felé felgöngyöljük őket, majd kifli alakúra hajlítjuk és egy sütőlappal bélelt, vagy vajazott tepsibe tesszük.

A tetejét megkenjük a tojással, majd megszórjuk a paprikával összeforgatott (megszínezett) sajttal.

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb.: 25 percig sütjük.

FINOM!

Karácsonyi recept: (nagyon finom!!!) gyerekek is elkészíthetik, sütni sem kell... Dian Istvánné ajánlásával

Hozzávalók:
"tészta"          2 cs. gesztenyemassza
                       1/2 RÁMA+ pici rum
                        kb. 20-25 dkg darált keksz.

Jól összedolgozzuk és 2 sütőpapír között  nagy gázos tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd az alsó papírral együtt a tepsi aljára terítjük.

1. krém:           9 dl tej
                        6 evőkanál cukor
                        3 csomag vaniliás puding

Ezeket felfőzzük, majd kevergetve hűtjük.

2. krém:            1 Ráma 
                         20 dkg porcukor

Habosra keverjük, majd az 1. krémmel összedolgozzuk. A krém felét a tepsiben lévő "gesztenyés tésztára" simítjuk.

Majd tejbe (épphogy) belemártott babapiskótával megrakjuk.

Rásimítjuk a krém másik felét.

Hab a tetejére:
1/2 liter Hulala (cukrászok által használt) tejszínt keményre verünk és rákenjük a krémre. A hab tetejét reszelt csokival v. gesztenyével díszítjük. (A Hulala előnye, hogy nem esik össze a hab.)

 


 Narancsos süti:

Az előző krém és ugyancsak tejben áztatott babapiskóta felhasználásával nagyon finom narancsos süti is készíthető:

rétegenként összerakjuk a hozzávalókat (jénai aljáról felfelé ebben a sorrendben):

 krém, piskóta, krém, piskóta, krém, felszeletelt lédús narancs, hulala(2dl-es kisdoboz elég).

A savanykás gyümölcs és az édes krém nagyon jól kiegészíti egymást. Cukros babapiskótával a legfinomabb; más savanyú gyümölccsel is elkészíthető.

Tiramisu:

Az előzőhöz hasonlóan készül, csak itt nem tejben, hanem tejeskávéban áztatjuk a babapiskótát.) A tejeskávéban áztatott babapiskótát az előző krémmel rétegenként összerakjuk, (kihagyjuk a gyümölcsöket), majd rátesszük a tetejére a tejszínhabot. DE! A tejszínhab tetejét megszórjuk cukrozott kakaóporral.(Legjobb rá a Nesquik.)

__________________________________________________________

Krémes recept Labancz Erzsébettől:

 

Tészta: egy csomag leveles tésztát négy lapban kisütni. (2 adagra elég)

 

Krém:

- Hozzávalók:

·        4 db tojás

·        3 csomag vaníliás pudingpor

·        1 és fél csomag zselatin (Horváth Rozi)

·        1,5 liter tej + 3 dl

·        25 dkg Ráma margarin

·        2 csomag habpor

·        2 csomag habfixáló

 

- Elkészítés:

·        A tojások sárgáját, a pudingport, a zselatint, az 1,5 liter tejet csomómentesre keverjük, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Utána levesszük a tűzről, a felkockázott margarint beleolvasztjuk. A 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük, gyorsan és lazán a forró krémbe forgatjuk.

 

- Összeállítás:

·        A tepsi aljára helyezünk egyet a lapok közül. A forró krémet a lapra öntjük. (A lap közepére, hogy ne menjen alá.) hűvös helyre tesszük, kihűlésig dermesztjük. Felverjük a habport a 3 dl tejjel és a habfixálóval. A habot a kihűlt krém tetejére simítjuk és a hűtőben tovább hűtjük. Ezalatt egy másik lapot egyenlő nagyságú négyzetekre vágunk, majd a tejszín tetejére rakjuk, porcukorral bőségesen meghintjük.

 

- Ötlet:

·        A lap helyett a tetejére gesztenyemasszát is reszelhetünk.

 

·        A krém sok sütihez felhasználható, még csokis pudinggal is elkészíthető.

 

Kechup:       Dócza Imréné által elkészítve    (tanúsíthatom: finom!)

A hozzávalókat feldarabolom:
2 kg paradicsom
30 dkg savanykás alma
30 dkg vöröshagyma
3 fej fokhagyma

felteszem 1 órát főni az alábbi hozzávalókkal:
1/2 dl (10%-os) ecet
3 db babérlevél
1 dkg őrölbors
5 db szegfűbors
1 evőkanál édes pirospaprika
1 evőkanál erős pirospaprika (elhagyható)
3 db paprika
15 dkg cukor
1 evőkanál só
pici szerecsendió
1 mokkáskanál fahéj

Miután megfőtt, 1 napig állni hagyjuk, majd átpasszírozzuk.
Felfőzzük, teszünk bele 1 mokkáskanál szalicilt, forrón üvegekbe szedjük, dunsztoljuk. (Célszerű kis üvegekbe szedni, hogy csak annyit nyissunk fel belőle, amennyi el is fogy.)

 Jó étvágyat!

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 16
Tegnapi: 12
Heti: 50
Havi: 583
Össz.: 453 913

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek
Szásziné Győri Éva honlapja - © 2008 - 2024 - szaszieva.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »