Túrós pite
A tészta hozzávalói:
45 dkg liszt
Még mielőtt meghűl, porcukrozom a tetejét. Ha kihűlt, akkor szeletelhető szépen.
Egyszerű, és nagyon finom.
Hozzávalók:
(1 kisebb csirkemellfilé elkészítéséhez)
Tészta: 6 evőkanál liszt, 3 evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál étolaj, 1 egész tojás, csipet só, 1,5 kávéskanál sütőpor, pici víz.
Szósz: 4 evőkanál ketchup, 1 csapott mokkáskanál őrölt csilipaprika, (ízlés szerint kevesebb vagy több), 2-3 evőkanál méz, 3-4 evőkanál szezámmag.
Elkészítése: A csirkemellet apró kockára vágom, nem sózom be. A tésztát (ami kb. olyan legyen mint a galuskatészta) jól kikeverem, forrósítok olajat és belerakom a csirkemell kb. felét egyszerre. Forró olajba gyorsan beledobálom a bundás csirkemellet. (Nem baj ha több tészta marad a húson.) Nagyon gyorsan kisütöm, kb világosbarnára. A szószhoz valókat összekeverem amíg a hús sül. Amikor az összes hús kisült, ráöntöm a szószt és máris kész. Köret: rizs.
Megjegyzés: Ha nem kívánjuk az édeset, akkor fűszerezett húst tegyünk a tésztába és hagyjuk el a szószt. Úgy is nagyon finom! Rizs helyett franciasalátát is adhatunk hozzá.
A finomság elkészítését Baginé Ica ajánlja szeretettel.
"Barackmag" elnevezésű sütemény alapján készült, csak nem kakaót, hanem "piros ételfesték"-et tettem bele: Málna Piros aromát.
Hozzávalók:
20 dkg Ráma
20 dkg darált dió
15 dkg porcukor
1 ek "Málna Piros" aroma (Maxcolor)
1 tojás
kávés kanálnyi sütőpor
Krémhez:
20 dkg Ráma
30dkg porcukor
1 ek Mandulaaroma (zöld)
2 csomag vanília puding
5 dl tej
Elkészítés:
Mandulás szelet
Hozzávalók egy része:
Elkészítés:
Tészta:
25 dkg margarint,
6 tojássárgáját,
31 dkg cukrot,
1 cs. vaníliás cukrot összekeverünk.
Belekeverünk
31 dkg lisztet,
1 csomag kevés tejben elkevert szalagóriát (szalalkálit),
majd (óvatosan!) a 6 tojás kemény habbá vert fehérjéjét.
A masszát 3 egyforma részre osztjuk:
1.rész marad vaníliás (sárga), nem keverünk bele semmit,
2.részt barnásra színezzük 2 kanál kakaóporral, a
3.rész zöld lesz egy kis flakon (30 milliliter) mandula (Max)aromától.
Külön-külön sütjük meg a lapokat, de egyforma méretben.
(Bele lehet önteni egy átlagos méretű tepsibe az egyik adag masszát, majd közepes, végül kis lángon megsütni. Beleszúrunk egy villát, ha nem lesz maszatos a tésztától, akkor átsült. Érdemes sütőpapírt használni, mert akkor nem sül le a tészta.)
Krém:
hozzávalók:
1/2 liter tej,
1 cs. főzni való vaníliás puding,
1 kanál liszt.
A hozzávalókból a szokásos módon pudingot főzünk. (A tej nagy részét odatesszük forrni, közben a maradék tejben csomómentesen elkeverjük a pudingport és a lisztet, majd a forró tejbe keverjük. Ha elkezd bugyborékolni, akkor levesszük a tűzről, majd folyamatosan kevergetve kihűtjük.) A kihűlt pudinghoz hozzákeverünk
20 dkg margarint,
20 dkg kristálycukrot.
Összeillesztjük a süteményt: tészta, krém, tészta, krém, tészta; majd a süti tetejére
étcsokit vagy kakaós tortabevonót olvasztunk/kenünk.
(Egy kis lábasban vizet forralunk, a csokis edényünket abba állítjuk bele, hogy a forró hatására megolvadjon a benne lévő csoki.) Ha valaki szeretne mintát rajzolni a csokiba, olvasztott fehér csokival könnyűszerrel megteheti azt.)
Jó étvágyat!
Kinder bueno (egyszerű és nagyon finom)
Praktikus tanácsok (főleg gyerekeknek): Célszerű a krémmel kezdeni, mert addig is hűl, ameddig a tésztát elkészítjük. A krém felfőzésénél a tej nagy részét odatesszük forrni (jó, ha van egy "tejes lábas"-unk, amit csak ilyen célokra használunk), közben a maradék hideg tejben elkeverjük a pudingport és a cukrot, majd a forrásban lévő tejhez keverjük. Amíg össze nem forr és el nem kezd sűrűsödni, kavargatni kell!(Puding készítés.)
A tésztához tényleg csak kevés tej kell, mert különben ragacsos lesz és muszáj lesz lisztezni...
A sütéshez közepes méretű tepsi a jó. A kész süti tetejére a tortabevonó étcsokit keverem kakaós tejcsokival, amit egy hőálló edénybe darabolok, majd az edényt egy kis fazék/lábas forró vízbe állítva melegítem fel, ameddig folyóssá nem válik a benne lévő csoki. Utána kenem meg vele vékonyan a süti tetejét... Hidegen, melegen is finom, de hidegen szebben lehet szeletelni. Jó étvágyat!
Krém: 3 cs. vaníliás pudingport, ízlés szerinti cukrot, 1 cs. vaníliás cukrot és 1 liter tejet felfőzünk. Kihűtjük, majd egy nagy tejföllel elkeverjük.
Tészta hozzávalói: 40 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 tojás, 1 ek. kakaó és nagyon kevés tej vagy tejföl. A hozzávalókat összedolgozzuk.
Elkészítés: A tésztát kétfelé vesszük és kinyújtjuk. Az egyiket a tepsibe rakjuk, rákenjük a krémet, majd betakarjuk a tészta másik felével. Kb. 30-40 percig kell sütni azon a fokozaton, ahol a kelt tésztákat, (átlagos sütési hőfok).
Ha kihűlt, a tetejét bevonjuk csokival.
Ne ijedjen meg senki, tényleg a krémmel együtt sütjük!
(Laukó Ibolya ajánlásával)
Üdítős szelet /Mirinda szelet
Hozzávalók:
a tésztához:6 tojás, 4 evőkanál liszt, 6 evőkanál cukor, 2 evőkanál kakaó, 1 dl olaj, (kicsit több, mint) fél csomag sütőpor
a krémhez: 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 50 dkg túró
a mázhoz: 2 csomag vaniliás puding, 7 dl szénsavas üdítő (Mirinda) 2 evőkanál cukor.
Elkészítés: A tésztához a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd belekeverjük a a többi hozzávalót, utoljára hagyva a tojások kemény habbá vert fehérjéjét.Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, lisztezett, közepes sütőben lassú tűznél megsütjük.
A krémhez a margarint kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a túrót.
Összekavarjuk, majd a kihűlt tésztára kenjük.
A mázat 2 részletben készítjük el:
3 dl üdítőt felteszünk forrni. 1 csomag pudingport összekeverünk fél dl (hideg) üdítővel és 1 kanál cukorral, majd a forrásban lévő üdítőbe keverjük. Kavargatva felforraljuk, (úgy készítjük, mint a tejből készített pudingot), majd amikor "átlátszó lett" evőkanállal rákanalazzuk a túrós krémre úgy, hogy teljesen befedje azt. A maradék hozzávalókból a máz készítést a fenti módon megismételjük, hogy elég vastag legyen az üdítős rész is.
FINOM!
Sajtos/sós kifli
Bognárné Oláh Edit által továbbítva...
Hozzávalók:
tésztához:
70dkg rétesliszt
2dl natúr kefír, joghurt vagy tejföl
1dl olaj
5dkg élesztő
2dl tej
hajtogatáshoz:
25 dkg Rama sütőmargarin
1 csapott evőkanál só
a tetejére:
1db tojás
25 dkg reszelt sajt
1 mokkáskanál pirospaprika
A lisztet, a kefírt, az olajat, az élesztőt és a langyos tejet összegyúrjuk, majd 20 percig állni hagyjuk.(Sózni nem kell, de lehet)
A megkelt tésztát 8 egyforma cipóra osztjuk.
Kinyújtjuk őket kb.: 3mm vastag körökre (tésztakorong). 4-et megkenünk a sós vajjal, majd a másik 4-gyel beborítjuk a vajas tésztákat. Így 4 db dupla tésztakorongunk lesz, amiket felszeletelünk úgy mint a tortát. (Egy-egy darabot 12 részre vághatunk.) Egyenként a csúcsuk felé felgöngyöljük őket, majd kifli alakúra hajlítjuk és egy sütőlappal bélelt, vagy vajazott tepsibe tesszük.
A tetejét megkenjük a tojással, majd megszórjuk a paprikával összeforgatott (megszínezett) sajttal.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb.: 25 percig sütjük.
FINOM!
Karácsonyi recept: (nagyon finom!!!) gyerekek is elkészíthetik, sütni sem kell... Dian Istvánné ajánlásával
Hozzávalók:
"tészta" 2 cs. gesztenyemassza
1/2 RÁMA+ pici rum
kb. 20-25 dkg darált keksz.
Jól összedolgozzuk és 2 sütőpapír között nagy gázos tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd az alsó papírral együtt a tepsi aljára terítjük.
1. krém: 9 dl tej
6 evőkanál cukor
3 csomag vaniliás puding
Ezeket felfőzzük, majd kevergetve hűtjük.
2. krém: 1 Ráma
20 dkg porcukor
Habosra keverjük, majd az 1. krémmel összedolgozzuk. A krém felét a tepsiben lévő "gesztenyés tésztára" simítjuk.
Majd tejbe (épphogy) belemártott babapiskótával megrakjuk.
Rásimítjuk a krém másik felét.
Hab a tetejére:
1/2 liter Hulala (cukrászok által használt) tejszínt keményre verünk és rákenjük a krémre. A hab tetejét reszelt csokival v. gesztenyével díszítjük. (A Hulala előnye, hogy nem esik össze a hab.)
Narancsos süti:
Az előző krém és ugyancsak tejben áztatott babapiskóta felhasználásával nagyon finom narancsos süti is készíthető:
rétegenként összerakjuk a hozzávalókat (jénai aljáról felfelé ebben a sorrendben):
krém, piskóta, krém, piskóta, krém, felszeletelt lédús narancs, hulala(2dl-es kisdoboz elég).
A savanykás gyümölcs és az édes krém nagyon jól kiegészíti egymást. Cukros babapiskótával a legfinomabb; más savanyú gyümölccsel is elkészíthető.
Tiramisu:
Az előzőhöz hasonlóan készül, csak itt nem tejben, hanem tejeskávéban áztatjuk a babapiskótát.) A tejeskávéban áztatott babapiskótát az előző krémmel rétegenként összerakjuk, (kihagyjuk a gyümölcsöket), majd rátesszük a tetejére a tejszínhabot. DE! A tejszínhab tetejét megszórjuk cukrozott kakaóporral.(Legjobb rá a Nesquik.)
__________________________________________________________
Krémes recept Labancz Erzsébettől:
Tészta: egy csomag leveles tésztát négy lapban kisütni. (2 adagra elég)
Krém:
- Hozzávalók:
· 4 db tojás
· 3 csomag vaníliás pudingpor
· 1 és fél csomag zselatin (Horváth Rozi)
· 1,5 liter tej + 3 dl
· 25 dkg Ráma margarin
· 2 csomag habpor
· 2 csomag habfixáló
- Elkészítés:
· A tojások sárgáját, a pudingport, a zselatint, az 1,5 liter tejet csomómentesre keverjük, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Utána levesszük a tűzről, a felkockázott margarint beleolvasztjuk. A 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük, gyorsan és lazán a forró krémbe forgatjuk.
- Összeállítás:
· A tepsi aljára helyezünk egyet a lapok közül. A forró krémet a lapra öntjük. (A lap közepére, hogy ne menjen alá.) hűvös helyre tesszük, kihűlésig dermesztjük. Felverjük a habport a 3 dl tejjel és a habfixálóval. A habot a kihűlt krém tetejére simítjuk és a hűtőben tovább hűtjük. Ezalatt egy másik lapot egyenlő nagyságú négyzetekre vágunk, majd a tejszín tetejére rakjuk, porcukorral bőségesen meghintjük.
- Ötlet:
· A lap helyett a tetejére gesztenyemasszát is reszelhetünk.
· A krém sok sütihez felhasználható, még csokis pudinggal is elkészíthető.
Kechup: Dócza Imréné által elkészítve (tanúsíthatom: finom!)
A hozzávalókat feldarabolom:
2 kg paradicsom
30 dkg savanykás alma
30 dkg vöröshagyma
3 fej fokhagyma
felteszem 1 órát főni az alábbi hozzávalókkal:
1/2 dl (10%-os) ecet
3 db babérlevél
1 dkg őrölbors
5 db szegfűbors
1 evőkanál édes pirospaprika
1 evőkanál erős pirospaprika (elhagyható)
3 db paprika
15 dkg cukor
1 evőkanál só
pici szerecsendió
1 mokkáskanál fahéj
Miután megfőtt, 1 napig állni hagyjuk, majd átpasszírozzuk.
Felfőzzük, teszünk bele 1 mokkáskanál szalicilt, forrón üvegekbe szedjük, dunsztoljuk. (Célszerű kis üvegekbe szedni, hogy csak annyit nyissunk fel belőle, amennyi el is fogy.)
Jó étvágyat!