Bagi Arany János Általános Iskola honlapja

"Tanulni annyi, mint rájönni, mi az, amit már tudsz. Cselekedni annyi, mint megmutatni, hogy tudod. Tanítani annyi, mint másokkal tudatni, hogy ők is éppúgy tudják, mint te magad" (R. Bach)

Úti beszámoló- Testvérvárosi kapcsolat

 

A kartali képviselőtestületet vendégül látták Kapnikbányán. (2010. május 1-én írta alá az előző képviselő testület a testvérvárosi kapcsolatról szóló szerződést, tehát a kapcsolat Nekik köszönhető.)

 

A testvérváros pályázaton kapott pénzt a kapcsolat erősítésére és a mi vendégül látásunkra; emiatt a rendezvényeken a bukaresti delegáció is részt vett.

delegacio.jpg

Mivel fontos volt az ottaniaknak, hogy a pénz tényleg arra legyen elköltve, amire kapták, még arra is hajlandóak voltak, hogy a tervezetthez képest egy későbbi időpontot jelöljenek ki számunkra.

Amikor már az időpontot is sikerült egyeztetni, kezdetét vette a készülődés. Fel kellett keresnünk a kartali művészeket, hogy egy kirakodóvásár jellegű standon bemutathassuk alkotásaikat.

Össze is jött 2 asztalra elegendő KINCS.

kirakodas.jpg

Vittünk népviseletbe öltöztetett babákat, szőtteseket, csuhéból készült dísztárgyakat, „nyírkákat”, gobelineket, gyöngyből készült virágot, ékszert, kerámiákat. (Elnézést kérek mindenkitől, ha a felsorolás véletlenül nem teljes.

Így írt az eseményről egy romániai lap:

cavnic0003.jpg

cavnic0001.jpg

Június 3-án nagy-nagy szeretettel fogadtak minket erdélyi magyar barátaink, az ottani testület tagjai, akik a 2,5 nap alatt végig tolmácsként segítették kommunikációnkat a csak románul tudókkal. A táj gyönyörű, az emberek kedvesek voltak. Az ottani program az idő rövidsége miatt nagyon zsúfolt volt. A művelődési házban bemutattuk a magyarországi alkotásokat, az itt élő művészeket. Megismerkedtünk a helyi iskolában tanuló magyar gyerekekkel és tanárnőjükkel is, akik kedves műsorral készültek a fogadásunkra.

Nagyon megható (és elgondolkodtató) dolog volt utolsó napon egy óvodás szájából hallani a Szózatot... Felteszem a költői kérdést: "Vajon ma Magyarországon minden iskolás gyerek tudja-e?"

Megtekintettünk egy magyar nyelvű misét, tanácskoztunk az ottani képviselőtestülettel.

Érdekesség: Általában 4 évente helyezik el az ottani papokat más helyekre. A fiatal Atya, aki nekünk a misét celerálta éppen 4 éve van Kapnikbányán. Már eddig is többszáz méterre volt a családjától...

 

Ottlétünk kapcsán felmerült egy csere kapcsolat lehetősége is, miszerint kartali gyerekek nyaralnának ott, erdélyi gyerekek nyaralnának itt. Ötletelés szintjén beszélgettünk cserekereskedelemről, közös vállalkozásokról.   Majd az idő eldönti, hogy ezekből mi valósul meg és mi nem. Egy biztos: az Európai Unió támogatja az országok közötti kapcsolatokat, mi pedig nem fogjuk akadályozni azt, hogy Kartal nevét külföldön is megismerjék vagy hogy bevétele legyen a falunak.

tabla.jpg

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 86
Heti: 354
Havi: 1 034
Össz.: 321 680

Látogatottság növelés
Oldal: Kapnikbánya
Bagi Arany János Általános Iskola honlapja - © 2008 - 2019 - szaszieva.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: tóth pál fizika tanár szentendre - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »