Bagi Arany János Általános Iskola honlapja

"Tanulni annyi, mint rájönni, mi az, amit már tudsz. Cselekedni annyi, mint megmutatni, hogy tudod. Tanítani annyi, mint másokkal tudatni, hogy ők is éppúgy tudják, mint te magad" (R. Bach)

tibeszámoló

A(z) letöltés.png megjelenítéseBagi Arany János Általános Iskola: Határtalanul kirándulásáról

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, "Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek" című pályázaton a Bagi Arany János Általános Iskola a Királyok és fejedelmek útján Erdély szívében című pályázatával

1 473 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Internetes, kábeltévés megjelenés:

 

Mivel fontos számunkra, hogy tanítványaink kiismerjék magukat a világban, tisztában legyenek gyökereikkel, magyarságukkal, szeressenek magyarnak lenni, ismerjék és tiszteljék a külföldön élő/ külföldre szakadt magyarokat, ezért nagyon örültünk a lehetőségnek.

A pályázatot 2016 tavaszán kellett elkészíteni. A pályázatírás és megvalósítás között eltelt időben történt a Veronai buszbaleset, és a romániai kanyarójárványról is ebben az időszakban lehetett hallani. Ezeknek a rossz híreknek köszönhetően még az utolsó időszakban is volt 3 hetedikes tanuló, aki visszalépett a kirándulástól, így a helyüket be kellett tölteni. Külön aggodalomra adott okot, hogy az útiokmányok elkészítését is volt, aki az utolsó pillanatra hagyta.

A Csillagösvény Utazási Irodával, a Dunakeszi Tankerülettel, a szülőkkel folyamatosak voltak az egyeztetések.

Közben előkészítő foglalkozásokat is kellett tartanunk. Számítástechnika órán, könyvtári órán képeket és szövegeket kerestünk Erdély nevezetességeiről. Egymás PowerPointos bemutatóit megnéztük, sokat beszélgettünk arról, hogy vajon mit fogunk látni, tapasztalni a kirándulás során. Történelem órán ismereteket szereztek tanítványaink a magyarság történelméről. Magyar órán ismerkedtek Mátyásmondákkal, Arany János műveivel. Beszélgettünk a trianoni békeszerződés hazánkat érintő következményeiről és a kirándulás helyszíneit is feltérképeztük. Megemlékeztünk Arany Jánosról -iskolánk névadójáról- és a Magyarság Házába (április 21.) is elmentünk.

elokeszito.jpg

Gyűjtöttük az adományokat, amiket erdélyi gyermekotthonokba szántunk. Készültek könyvjelzők, melyeket szintén ajándékba vittünk. Kerestünk, majd nyomtattunk verseket a Nagyváradi programhoz. Volt, aki előadással készült a helyszínekre.

ajandek.jpg

A kezdeti izgalmak után 2017 május 8-án 40 gyermek és 4+3 felnőtt részvételével útnak indultunk Erdély csodaszép tájai felé.

Mivel a pályázatírásban, biztosítások megkötésében, kirándulás lebonyolításban partnerünk a Csillagösvény Utazási Iroda volt, így az indulás pillanatától Rájuk illetve az általuk megbízott idegenvezetőre hagyatkoztunk.

1. nap

1.nap.jpg

Hajnali 5 órakor kezdetét vette kalandos utazásunk. Csatlakozott hozzánk az idegenvezető így Nagyszalontán már együtt néztük meg a Csonka Toronyban lévő emlékkiállítást.

 csonka_torony.jpg

Az Arany János Líceum hetedikeseinél tett tiszteletlátogatás után

liceum_elott.jpg

Nagyvárad főterének nevezetességeit

nagyvarad.jpg

(székesegyház, régi magyar nemesi paloták, Fekete Sas Palota, Körös-part, Petőfi Park) tekintettük meg. Felmentünk a Városháza tornyába, ahonnan pazar kilátás vetült a partiumi városra.

varos_a_toronybol.jpg

A gyerekek verseket szavaltak és osztogattak a járókelőknek.

nagyvaradi_szavalat.jpg

Kirányhágón nosztalgiáztunk, hiszen a Zabolai kirándulás alkalmával már jártunk ott.

kiralyhagon.jpg

Este Magyarlónán családi panzióban (Bálint Gazda Panzió és a szomszédos vendégházak) helyeztek el minket, ami mindannyiunk számára szokatlan helyzet volt. Hamar feloldódtunk, mert vendéglátóink nagyon kedvesek voltak.

magyarlonan_szallasadok.jpg

Külön fel kellett hívni rá a gyerekek figyelmét, hogy ne pakoljanak szét, mert reggel nagyon korán kell továbbindulnunk. A finom vacsora és az esti séta után mindenki gyorsan elaludt.

 2.nap

Korai kelés és reggeli után Kolozsvárott megnéztük a Szent Mihály templomot; Mátyás király lovas szobrát és szülőházát. Az utcácskákon sétálva nagyon finom kalácsot ettünk: hagyományos/tradicionális pitét, meggyes, almás, káposztás illletve pizzás változatban.

dscn9346.jpg

Elzarándokoltunk az erdélyi Panteonba, a Házsongárdi temetőbe, amely Erdély nagy költőinek, íróinak és jeles alakjainak végső nyughelye. Katona Janka elszavalta Áprily Lajostól a Tavasz a Házsongárdi temetőben c. versét.

hazsongardi_temetoben.jpg

Délután kirándulást tettünk az égig érő sziklafalak közt tekergő Tordai-hasadékban, ami a Hesdát-patak szurdokvölgye Erdély egyik legelképesztőbb természeti látványossága. A keskeny folyosók, a különböző hidak igazi kihívást jelentettek gyerekeknek, felnőttnek egyaránt. Így volt, aki csak az út felét tette meg.

Ekkor még úgy gondoltuk, ez a kirándulás volt táborozásunk csúcspontja, annyira elbűvölt minket a táj szépsége.

tordai_hasadek_visszafele.jpg

Ezután Torockóra mentünk. Meglátogattuk a helyi emlékeket kiállító Néprajzi Múzeumot, ahol a galgamenti viseletet is összehasonlíthattuk az erdélyi viselettel. Elfoglaltuk a szállásokat, majd vacsora után még sétálgattunk az Europa Nostra díjas faluban.

torocko-setaltunk.jpg

3. nap

Torockó főterén áll a fallal körülvett unitárius templom, emellett találtuk meg a dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonát, a Kis Szent Teréz Gyermekvédelmi Központot, ahol készséggel fogadták a csoportot egy látogatásra. Megtudtuk, hogy itt nem árva, hanem nehéz sorsú gyerekek élnek, hogy 1 nevelő ~10 gyermekről gondoskodik. Amit lehet, megpróbálnak megtermelni maguknak. Vannak háziállataik és kis konyhakertjük is. Ajándékba ruhaneműt és társasokat hoztunk.

torocko-latogatas_a_gyermekotthonban.jpg

Miután elköszöntünk, visszamentünk a buszhoz, ahová ismét bepakoltuk a böröndjeinket és elindultunk, hogy megnézzük a torockószentgyörgyi várat. Még a délelőtt folyamán fel is kapaszkodtunk a Toroczkay család híres várába, melyet a Rákóczi-féle szabadságharcban (1704-ben) Tiege császári generális robbantott fel. Mivel a gyerekek a meredek oldalt választották, volt közöttük olyan, aki csak az út feléig tudott felmenni. A hegyet megmászókat saját teljesítményükön kívül a tetőről elénk táruló látvány is kárpótolta.

torockoszentgyorgy-meredek_a_hegyoldal.jpg

Nagyenyeden megtekintjük a csodálatos vártemplomot és megkoszorúzzuk az 1849-es áldozatok emlékművét. A vártemplom mellett áll a csaknem 400 éves múlttal rendelkező Bethlen Gábor Kollégium, amelynek padjaiban számos erdélyi magyar írónk, költőnk és jeles történelmi személyiségünk gyarapította tudását. Itt egy helyi tanuló bemutatta a kollégiumot, a mi tanítványaink pedig felolvasták kiselőadásaikat. Koszorúzás után a kollégium hetedikes diákjaival barátságos focimeccset játszottak fiú tanítványaink. Mindenkinek adtunk könyvjelzőt, az osztálynak pedig könyvet.

bethlen_gabo_kollegiumban_helyi_hetedikesekkel_talalkoztunk.jpg

Innen Gyulafehérvárra mentünk, az Erdélyi Fejedelemség hajdani fővárosába. Az 1009-ben alapított püspökség központjában megtekintettük a fejedelmi palota épületét, a püspöki palotát és a csendes főhajtásra késztető, 13. században épült, egykori püspöki, ma érseki székesegyházat, melyben a Hunyadiak síremlékei, Márton Áron püspök sírja, Izabella királyné és János Zsigmond fejedelem gazdagon díszített kőszarkofágjai láthatóak, altemplomában pedig az erdélyi történelem nagyjai nyugszanak, akikkel diák-kiselőadások formájában ismerkedtünk, illetve kérdések segítségével elevenítettük fel tudásunkat.

gyulafehervar-szekesegyhaz.jpg

Sétáltunk Gyulafehérvár utcáin, majd az esti órákban megérkeztünk Dévára. Beköszöntünk a gyermekotthonba és megbeszéltük a másnapi látogatásunk időpontját.

deva-a_gyermekotthonnal_meghallgatjuk_az_eloadast.jpg

Megbeszéltük a szoba beosztást és elfoglaltuk a szállást a Cabana Caprioara vendégházban. A gyerekek vacsora után fociztak és gitárkiséret mellett énekelgettek.

4. nap

Szálláshelyünkről a busz egyből a felvonóhoz vitt minket. Kivétel nélkül mindenki örült, hogy nem hegymászással kellett felmennünk magos Déva várához. A magasból csodás kilátás nyílt a városra és környékére. A tanulók megpróbálták elképzelni, hogy mi hol lehetett, hogyan zajlott az élet az 1600-as évek Erdélyében.

deva_varaban_mogotte_a_varos_latvanya.jpg

Megnéztük Vajdahunyad várát is, melyet méltán tartanak Erdély legszebb lovagi kastélyának. Az inpozáns épület, a korhűen berendezett étkező helyiség, a fogda… nagyon tetszett mindenkinek. Felelevenítettük a rajz órán tanultakat. Az épületen megfigyeltük a reneszánsz és a barokk stílus jellemzőit. A vár udvarán éppen filmet forgattak, amitől még izgalmasabb lett ez a látogatás.

vajdahunyad_vara_elott.jpg

Mindenki vásárolhatott ajándéktárgyat, amivel a szüleit, testvéreit meglephette.

A délutánt a Dédácsi Botanikus Kertben töltöttük. A 67 hektár területet nem tudtuk bejárni, de így is sok érdekes növényt láttunk. A gyerekeket csoportba osztottuk, különböző fajtájú növényeket kellett gyűjteniük. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, sokat sétáltunk.

az_alboretumben_megcsodaltuk_a_termeszetes_elovilagot.jpg

Visszatértünk Dévára, ahol a megbeszéltek szerint átadtuk adományainkat (könyvek, társasjátékok).

deva-atadjuk_az_adomanyokat.jpg

Visszatértünk a szállásra. Vacsora után a gyerekek énekeltek, fociztak.

5. nap

Korán reggel összepakoltunk, majd átadtuk a szállást házigazdánknak. Első utunk Marosillyére vezetett, mely a korábbi évszázadokban a környék egyik legjelentősebb városa, az iktári Bethlen család tulajdona volt. A 16. században hatalmas kiterjedésű erődítmény állt a Maros partján, amelyből mára csak az ún. „Vörös bástya” maradt meg. Itt született Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 1580-ban. Korhű ruhában meghallgattunk egy előadást az erdélyi fejedelmekről, majd egy kisfilmet is megtekintünk Bethlen Gáborról.

marosillye_kiseloadas_tartasa.jpg

Innen Máriaradnára utaztunk, mely évszázadokon át és napjainkban is a Bánság, a Maros-mente és a Szögedi Nagytáj legjelentősebb Mária-kegyhelye, a Kárpát-medence Csíksomlyó után talán legfontosabb katolikus zarándokhelye. A templomban megtekintettük a híres Mária-kegyképet is.

mariaradna-templom_megtekintese.jpg

Hazafelé megálltunk Aradon. Tettünk egy rövid sétát a belvárosban, mely során megtekintettük Zala György, az aradi vértanúk emlékére állított Hungária szobrát a régi Attila (ma Megbékélés) téren. Megkoszorúztuk az emlékművet, majd elénekeltük az októberi ünnepségen énekelt dalt. (Az aradi vértanúk balladáját)

 

aradon.jpg

 A város érdekessége még a millennium évében, 1896-ban elkészült víztorony. A 300 tonna víz befogadására alkalmas épület terveit az Ybl-iroda készítette. Felmentünk a torony tetejére, közben emeletenként megnéztük a kiállítási tárgyakat, festményeket.

viztoronyban.jpg

A város vasútállomásán elbúcsúztunk az idegenvezetőtől, majd hazaindultunk. Szerencsére a határon nem kellett sokat várakozni, így 19 óra körül már Bagra érkeztünk.

Köszönjük a lehetőséget, nagyon tartalmas, érdekes, jó kirándulás volt! Reméljük, lesz még folytatás.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 56
Tegnapi: 86
Heti: 398
Havi: 1 078
Össz.: 321 724

Látogatottság növelés
Oldal: Határtalanul2017.
Bagi Arany János Általános Iskola honlapja - © 2008 - 2019 - szaszieva.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: tóth pál fizika tanár szentendre - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »